BROUWERIJ VAN HONSEBROUCK | INGELMUNSTER
Reconversie van bedrijvigheid naar gemengd woonprogramma:
> opmaak masterplan, opmaak RUP, opmaak verkaveling, opmaak beeldkwaliteitsplan.
De kern van Ingelmunster wordt ervaren als heterogeen qua structuur. Er is met andere woorden een grote verwevenheid tussen diverse structuren die in synergie met elkaar hun bestaan kennen. Deze leiden tot conflictsituaties en knelpunten, maar creëren eveneens potenties om de gewenste structuur van de gemeente volgens het GRS kracht bij te zetten.
Huidig projectgebied draagt potenties in zich om een duurzame ruimtelijke ontwikkeling na te streven waar wordt ingespeeld op het versterken van de ruimtelijke structuur van de gemeente (o.a. de verbinding met het kasteelpark) alsook voorzien wordt in een kwaliteitsvolle en evenwichtige wooninbreiding voor zowel gezinnen als jonge starters en ouderen die een woonplaats beogen in het centrum van de gemeente met aanwezigheid van een divers aanbod aan kernversterkende functies én groenvoorzieningen.
Gezien de cruciale ligging van het reconversiegebied van de brouwerij, dienen de principes van het duurzaam ruimtegebruik hand in hand te gaan met de diversiteit in woontypologie, teneinde een diversiteit in doelgroepen aan te trekken. Er wordt in dit opzicht een evenwicht gezocht tussen grondgebonden stedelijke woningen en niet-grondgebonden/gestapelde wooneenheden, in combinatie met een beperkt aandeel kernversterkende voorzieningen op een aantal gelijkvloerse zones. De grondgebonden woningen met beperkte buitenruimte vinden in de kwaliteit van het openbare domein een ruimtelijk verlengde van hun woon- en leefomgeving, temidden de dynamiek van een bruisende gemeente.
De gestapelde wooneenheden (stapenwoningen & appartementen) vormen een verantwoorde vorm van verdichting, in relatie tot de aanliggende grondgebonden woningen en de openbare groenvoorzieningen en minerale verhardingen.
(Bronvermelding: beelden Hyboma)






